måndag 14 december 2015

Undersökningar :/

Enda sen Elin föddes har jag varannan vecka sprungit till labben på blodprov och gett urinprov. I början minskade proteinet i urinet men ungefär 5-6 veckor sen så börja de stiga igen, men inte alls lika mycket, senast var de 4-5 gram protein och som mest hade jag 16 gram. Nåja de här ledde till att min läkare i borgå skrev en remiss till mejlans. Den 8.12 åkte jag dit med Elin och min gumor och träffade en läkare som berätta mer vad det handlar om. Det ser ut som att jag har någon slags inflamation i njuren, men det vill ta reda på mer och ta provbit från njuren. Så fick välja endera att åka in 14.12 eller 23.12 till mejlans för ingreppet. Valde förståss den 14.12 för int vill man ju dagen före julafton sitta dit.

Nå idag 14.12 starta vi 6.40 hemifrån hade tid 8.00 att vara där. Trodde att dom genast skulle göra ingreppet då, men nej det var först klockan 10.00. Nå vi gick in i rummet och vänta där tills klockan blev 10. Där imellan mäta hon blodtrycket av mig. 10.00 skjussade dom iväg mig med sängen till ett annat rum där dom bedövade mig i ryggen och sedan tog 2 provbitar av njuren, ca. 25 min tog det hela och kände inte så mycket bara då när dom bedöva. Efter de skjussa dom tillbaka mig i rummet där M o Elin väntade på mig. Nu sku ja först 2 timmar bara ligga på rygg och efter de ännu 4 timmar vara sängpatient men fick ligga också på sida. Genast när klockan var 16.25 ringde jag på klockan för då hade det gått 6 timmar. Fråga om jag fick genast gå på wc:n när man inte varit på så många timmar och efter det sa sköterskan att vi fick åka hem som tur. Fick ett intyg av läkaren att jag inte får lyfta Elin på en vecka så att M kan föra det till jobbet så han får sjukledigt därifrån. Så den här veckan är det bara att ta det någorlunda lungt men kommer nog vara svårt att inte lyfta Elin när man är så van att göra det.  Nu får vi bara vänta på svar och hoppas på det bästa. Sku inte ha klara av den här dagen utan M och Elin, tur vad dom med och höll sällskap åt mig :)

M sku ju o ha lite bekvämare :)

Nu får vi mysas breve varann iställe :)

fredag 4 december 2015

Julkort :)

De e ju inte någå lätt att fota små barn heller just när man ha fått henne så som man ha tänkt så viftar hon o rör på sig så att de int blir som man vill men inte kan man ju bli lessen på henne när hon bara e så ljuvli :) Tpg två olika dagar foton så man fick en del att välja på många söta fick man ju no som tur att int alla misslyckades :)

Man sku ju bara vila ha kameran fram i alla situationer men inte hinner man ju få fram den allti, som tur får man nu ganska bra bilder me telefonen också.







Dopförberedelser och dopet

Hade en tid fundera lite på att vart vi ska ha dopet så att vi rymms för ett hemma dop sku vi inte iallafall kunna ha när vi blev ca.30 st personer. Nå som tur så hade cafe ankaret ledigt sina utrymmen och jag reserverade det för oss. Var på måndagen den 16.11 och så noggrannare hur utrymmena såg ut och vad där allt fanns färdigt och vad vi behövde ta med oss dit och så fick jag också nyckeln meddessamma.

På onsdagen kom prästen hem till oss och det gick helt okej. Hade väntat mig att prästen mer berättar och förklarar hur dopet kommer gå till men fick själv fråga att hur brukar de göras o si o så. Och sade flera gånger att när det är vårt första dop som vi har och vi har bara varit nu som vuxna på ett dop tidigare så man vet inte så mycket vad som sker på ett dop. Nå som tur blev vi lite klokare :D

På fredagen skjussade jag min syster på sin sista praktik till sibbo och efter det så åkte vi och handla med mamma ingredienserna till smörgåstårtan. Vi gjorde tillsammans en räksmörgåstårta som blev väldigt god enligt mig. Lillusens ena gumor gjorde en skinksmörgåstårta och M:s ena syster gjorde två st fyll kakor, M:s pappas kvinna bakade örfilar och min gumor bakade russinkex.

Var väldigt nöjd på lördagen med allt som hade lagats gott var de.Vi dekorerade bordena med samma löparen och ljusburkar som vi hade på vårt bröllop.

På dopbordet hade vi min mommos kristall skål och mammas kristallvas och min ljusstake och M:s släkts bordduk som alla barnbarnens namn är broderade i. Vi använde vår dopklänning som både jag och mina syskon har haft men också min mamma har haft den.

Dopet gick bra vår flicka blev och heta Elin Christina Maria, christina är från M:s mammas namn och maria är min släkts andra namn, elin var det namn som M sade först och det tyckte vi båda om så det gick lätt att komma överens om :) Nu är det skönt att inte behöva hålla hennes namn i hemlighet mera för släkten, men endå lite konstigt när man inte är van att höra andra tala om Elin :D





M:s första farsdag

Jag vaknade ca. 8 tiden och då sovde ännu M som tur :) Lillus började jag byta blöja på och klädde på henne och matade henne och sen fick hon bli och sova me pappa. Sa till M att jag går ner och pumppa mjölken och han fortsatte sova. På riktigt gick ja ner och gjorde morgonmål åt oss till sängen. När jag kom upp fråga han bara att va ja gör och så önska ja honom en trevli första farsdag och så gav vi hans present. Var så glad att han blev överraskad på sin första farsdag. Sen öppnade han sitt paket vi hade me lillus tryckt hennes händer och fötter på ett dynvar och skrivit pappa på det. Det lyckades inte riktigt för dynvare var så mörkt och färgen ville inte riktigt synnas ordentligt men det är tanken som räknas :) som tur var jag hemma hos mina föräldrar när vi tryckte så jag fick hjälp av mamma för händer är mycket svårare att trycka än fötter när man hon bara ville hålla handen fast. Nå nästa gång kanske det går bättre :)





Inbjudningskort

På söndagen den 30.10 gjorde vi vår lillus dopinbjudan. Det var ju inte det enklaste :) hade tänkt att vi skulle trycka hennes fotavtryck men det lyckades inte riktigt så vi valde att laga blommor på kortet iställe, men blev inte alls nöjd med det heller och då hade jag ännu varit och söka från pysselbutiken en slags stans som lagar blommor. Blev till sist riktigt arg på mig själv när det inte alls lyckades. Nå tänkte ge ett till försök att trycka hennes fotavtryck på korten nu när hon sov och foten var avslappnad. Nu gick det mycket bättre fast vi gjorde 30 kort så lyckades nästan bara 17 st men som tur behövde vi 15st så vi fick sedan iväg skickat dem på måndan :D No är det ju hemskt att man för en sån sak ska bli riktigt arg det finns ju så mycket värre saker som händer och sker i världen. Nå men nu blev jag åtminstone nöjd :)

Alla ble ju lite olika men personliga e dom :)


torsdag 29 oktober 2015

Hej!

Det är en tid sedan jag har skrivit någonting hit, men tiden har bara flugit iväg. Som sagt så föddes vår lilla prinsessa den 27.9 kl.19.45, och idag är hon redan en månad gammal :). Tänkte skriva skillt ett inlägg om förlossningen. Då vi var på bb fick vi mina föräldrar och syster på måndagen och hälsa på oss, och på tisdagen kom min mommo och gumor och mamma och hälsa på oss :). Och på onsdagen slapp vi hem med vår lillus :)

 Det var nog så skönt att slippa hem. För delade rum med en annan som var lite yngre än mig och hon var gravid i vecka 31 och hade fått sammandragningar och hade ganska illa smärtor. Så inte så trevligt för henne heller att vara i samma rum som en som just fått sitt barn. Och jag tyckte inte heller om den situationen för man hörde henne snyfta imellan när man själv bara ville glädjas åt att man har en frisk baby i famnen. Så försökte byta blöjorna på sängen istället för på skötbordet när man inte vet hur illa hon får när hon ser ett barn. Som tur sista dagen vi var där fick hon ett eget rum.

M var pappaledig 2 veckor som var skönt. Så både hon och husky båda fick vår uppmärksamhet. Husky har varit så snäll mot henne lite snusa på fötterna och slicka i huvudet henne men det får han så han inte blir utanför, märker nog att han också vill ha uppmärksamhet, t.ex då ja ammar henne kommer han breve och vill bli pajad :) Dom två första veckorna for nog så snabbt och vi var nästan bara hemma lite till butiken imellan. Jag hade vissa dagar riktigt huvuvärk när man inte varit ute tillräckligt. De som är så intressant är att M vaknar ju inte när hon har ljud på natten, men då Husky har någå ljud reagerar han nog, nå som tur reagerar jag på hennes ljud, men jag hör inte igen Huskys ljud så bra så de jämnar ju ut sig :D

Från M:s släkt kom några på söndagen och hälsa på oss och resten såg vi sedan den 9.10 då vi for på kalas till M:s systers flicka som fyllde 13 år. Vi har haft tur vår lillus kan bete sig när vi är hos någon eller sedan när vi har haft bekanta hos oss :) men då de farit hem så börjar skriket :D men inte nu alla gånger :)

Sen när M for tillbaka till jobbet så blev de mer rytm på vår dag när vi ska ut me husky på morgonlänken fast den har också blivit närmare 11-12 tiden mer nu när han inte heller har någo brått med att slippa ut :) Men underligt bra har de gått att gå ut me både vagn och hund, lite vill han ju dra men ganska bra hålls han på sidan breve vagnen. Lite ha vi vari på stan och gjort kirppis rundor och labben och sådant men mest endå varit hemma.

Vår lillus äter bra och magen fungerar verkligen bra och sover bra också, nu den senaste veckan har hon varit lite mer vaken på dagen o kvällen men det beror lite på från dag till dag alltid kan man ju inte sova :) Man vill ju bara se på henne och hålla henne i famnen men hon trivs inte så bra att ligga i famnen utan hon e nyfiken och ska se sig omkring. Amningen började bra men efter ca. 3 veckor börja ja få så sår på bröstvårtorna så fick skaffa en bröstpump och nu får hon imellan från flaska o imellan ammar jag.

Men nu får ja sluta skriva för nu börjar hon vakna :) försöker skriva lite oftare här efter :)



lördag 19 september 2015

Hälsa på ti sjukis :)

Nå den här torsdagen fick ja ett samtal från sjukhuset ifall jag skulle ha möjlighet att komma dit på fredagen på blodprov och läkarbesök p.g.a. att proteinet i urinet var så högt. Så på fredagen åkte vi iväg 7.15 dit, först till labben där de tog två blodprov och sen ner ti mödrapolikliniken och vänta tills dom kallade in oss. Barnmorskan kom och ville att jag skulle ge ett urinprov och sen satte hon mig i kurvan och mäta blodtrycket med jämna mellanrum. Efter det fick vi träffa läkaren som undersökte me ulta och allt verkade riktigt bra. De blev mer fundersamma varför proteinet finns där när jag inte har några andra symtom som t.ex högt blodtryck, huvudvärk eller ser svart framför ögonen. Nåja så dom ville ännu ta blodprov av mig men vi skulle vänta till 11.30-12 tiden och så ville dom att ja skulle samla urinet i 24 h igen. Så börja det kl.10. Efter det for vi och tog en smörgås från cafeterian då vi bara hade ätit en banan och joghurt på morgonen hemma. Och 11.30 gick vi tillbaka till mödrapolikliniken där de tog åtta blodprov av mig, Efter det ville dom ännu ta ultra på mina njurar och urinblåsan så vi gick till andra våningen där vi vänta ca. en timme före ja slapp in. Läkaren sa att allt såg bra ut då också och efter det fick vi äntligen åka hem. Så vi var där från 7.25-13.20 och det räckte för mig. M hade nog lite illa imellan då dom pratade om olika saker så han blev riktigt kallsvettig men var glad att han var med som stöd ändå :)

Idag skulle vi tillbaka till 9.30-9.45 tiden för då skulle dom skicka med taxi till H:fors mitt urin som jag samlat när labben inte är uppe på veckoslutet i borgå. Sedan satte barnmorskan mig i kurva igen och mäta blodtrycket igen med jämna mellanrum. Låg där ca.30-45 minuter tills hon kom och sa att allt ser bra ut och frågade om jag märkte att jag hade en sammandragning. Men jag hade inte känt den bara råka se på maskinen att den steg en gång :) Nå när hon hade tagit bort maskinen så skulle jag ännu ge ett urinprov och sen fick vi åka hem. Som tur tog de allt som allt bara en timme idag.

Nästa gång skall vi tillbaka till sjukhuset på tisdag morgonen kl.9.00 och föra in igen urinet som jag skall samla 24 timmar mellan måndag och tisdag. Så då får man se hur de går, ifall proteinet har sjunkit eller inte. Inte är det ju roligt att springa av och an till sjukhuset men bättre att dom kontrollerar för mycket än för lite :) Och tur har de inte hållit på så här hela graviditeten utan först nu den senaste veckan :)

torsdag 17 september 2015

Babyshower 6.9 :)

Dagen börja me att vi steg opp runt 10-11 tiden då M fick ett meddelande på facebook, som han sällan får via den, utan oftast via whats uppen :) Han sa att de var han syskon som skrev o då ble ja lite o undra att varför dom tar kontakt via den vägen när dom int brukar göra de, nåja men vi åt moronmål och så gick ja ut me husky och kl.13 åkte vi till kungsporten där vi skulle se på badkar o småsaker.

Nå M gick underlit långsamt igenom butikerna o såg underligt på de som ja fråga att borde vi köpa eller inte, som imellan går han bara förbi o säger nää int behövs de. Nå på väg från gigantti till butiken fick han igen meddelande via facebook som ja fråga va han riki planerar nu, nå han vänd bort huvu o lite små log o sa att inte e de någå. Nå ja börja fatta att någå e de nu på gång. Gick ti petes hundaffär där vi köpte en ny bädd åt husky så han o imellan får någå nytt o att han int ska känna sig bortglömd :) Sedan åkte vi till plantagen för att se på höst/vinterblommor o då händ de underligaste M tyckt att vi sku gå ut o se på sommarblommor som var på rea, för de första går vi aldri där ut o tittar på nåt o för de andra så e de sommar blommor som vi int sku ha. De här va så underligt beteende av honom så ja ble ännu mer fundersam va han rikit planerar.

Nå när vi åkte hem från kungsporten o kom vid vår hundpark försökte han att ja sku se åt andra hålle, men då hade ja sätt redan en väns bil o fråga va den gör där, M försökte bara säga att inte e de hennes bil :) nå när vi svänger in på vår väg ser ja en annan väns bil o då frågar ja va den gör där o han säger nej nej int e de alls hennes. Nå nu gissa ja ju ren att de e säkert en babyshower ida så när vi kom in va de ju int så roligt för dom andra att ja kom på de men nog blev ja glad för de endå :) Hos oss var fem mina goda vänner och min syster, ja fick öppna deras gåvor o alla var så fina saker :) Sedan åt vi både saltit och sött som allt var jätte gott :) De hade laga kort som de stod namn, födelsedatum, vikt och längd på som alla skulle gissa på. Så nu får man se sedan ifall nån gissat rätt något. Namnet hade ingen gissat rätt och de berättade vi inte heller, de skall vi försöka hålla hemlit tills den dagen dopet sedan är nångång :) De var en väldigt lyckad dag och roligt att dom kommit på att göra de :) Nästa gång de gör någå får dom bara komma ihåg whats uppen iställe för facebook :D

Myky goda saker :)


Fina presenter :)

17.9 Lite nytt och förberedelser :)

Idag åkte jag efter labben till mitt jobb och hälsa på nu ännu när ja mår så bra :) Var trevligt att se alla arbetskompisarna och barnen :) En flicka ja haft väldigt bra kontakt kom sakta fram gåendes och sen sprang hon fram o krama mig, blev så glad att ja fick glädje tårar, då tänkt ja nog att de e tillika synd att man int e på jobb o ser hu dom små växer men får bara gå o hälsa på :)

Efter att ja kom hem gick ja ut me husky och sedan började vi byka lite och torka i torktumlaren, e no så kiva att ha nya maskiner fast man får lite si va där e för program :) M e riki fascinerad av dom så får si om de e han som börjar mer använda dom, de sku inte vara någå illa alls :P
Våra nya maskiner :)

Medan maskinerna var igång bäddade vi färdit spjälsängen så behöver man inte fundera att göra de sen :) 2 veckor o 1 dag kvar till beräknade tiden. Så ordna vi lite i badrumsskåpet också. Ja tycks no tycka om att flytta o möblera om o si hur de passar bäst. M blir rikit nervös imellan när ja ska städa ett skåp o flytta saker hit o dit för han tycker v just ha gjort de. O ibland kanske de stämmer men ibland kommer man på att vissa saker passar bättre på ett annat ställe så då e de bara ti ändra :D
Nu e de bara för henne att komma när som helst :)

Förlossningsförberedelser, rådgivning + läkare, amning och babyvård

Den 7.9 hade vi förlossningsförberedelse, de va riktit trevligt besök på sjukhuset, barnmorskan var bra och väldigt lugn och tala så man förstod va hon mena och använd inte för fina ord och har erfarenhet av förlossningar. De to 3 timmar så de va ganska länge, men gick nog någorlunda snabbt endå som tur. Först berätta hon och hade en powerpoint me text och bilder som vi fck se och till sist gick vi runt och så var förlossningssalen, avdelningen och allt var. Själv e man ju van att si nålar och läkemedel och sjukhus, men M hade lite svårt att lyssna när barnmorskan prata om livmodern men han hölls vaken åtminstone och som tur tala hon ganska snabbt om någå annat, ja som trodd att han fick illa när han så epidural sprutan men nej den kund han no si på :D

Nästa dag hade ja rådgivningen och läkarbesök, hade +2 proteinet i urinet så rådgivningstanten satte remiss till labben ifall de bara var då eller hur de är. Annars var allt annat bra, nöjd var hon när ja rör på mig ännu, nå de e ju ett måste husky måst ju slippa ut o mår ju bra att få frisk luft också själv, de e no stor skillnad en sån da som man int ha vari så mycke ut så e man no så duvi :) Läkarbesöket gick också bra sa att ja nu ska njuta av sista tiden och int ha för mycke program :)

Nå 14.9 ringde hon från rådgivningen att ja sku måsta ta och samla urinet ett helt dygn, Nå åkte på tisda morgonen till labben och sökte hem kärle vart man ska samla i. De e ju no så svårt att tänka att man måst sätta allt urin i en burk börja 8.45 på moronen och så sku ja sluta 8.45 nästa dag. Man va ju så glad att gå på vessan efter de att inte behöva tänka någå extra :D nå nu får man se va de kommer för svar därifrån, ifall dom ringer imorgon till mig eller om ja ringer till rådgivningen själv. Hoppas att allt nu e bra :)

Den 15.9 var vi på föreläsning till stans rådgivning där dom tala om amning och babyvård. De e ju allt så vanliga saker men som man ändå inte kanske alltid fundera helt så noga på. Såklart ha ja ju tänkt att ja skulle amma om de bara går, men går de inte så måst man ju ta ersättning. Babyvården var och ganska bekant när ja läst om de då ja studerade men riktigt bra att bli påmind på nytt, inte kan man ju allt komma ihåg. O säkert är det något som man endå inte kommer ihåg när hon föds men tur så e de ju bara att fråga av barnmorskan, rådgivningen och familjemedlemmar.

Efter förlossningsförberedelsen märkte ja att M börja fundera och stressa lite mer. Frågar mer av mig hur ja mår då han va på jobb nu börja han ju semester den 12.9 så nu kanske de lite lugna honom och att si att ja mår ännu bra. Då när ja nångång andas lite tyngre eller att de ilar från nedre magen neråt så frågar han att börjar de nu e de en sammandragning :D men nej de e de inte eller inte som ja vet för ha inte åtminstone haft sammandragningar ännu. Alla säger att du märker no sen när de kommer en sammandragning så får vänta på de :)



onsdag 16 september 2015

Juli och augusti :)

Juli och augusti gick nog så snabbt, hade jobb till 17.7 och efter det började min semester :) Första semesterveckan firade vi mommos födelsedag på lande i sarfsalö, men blev inte natten där när M hade jobb nästa dag. Sedan var jag med mamma och pappa en dag ti Lahti och tvinnade i olika kirppisar och butiker, någå smått hittade vi, inte alls så som tidigare då vi fyndat en hel del. Vi var me M o köpa en byrå ti vårt sovrum från ikea, så vi fick lite möblerat om hemma också :)

Den här hade vi uppe i vårt sovrum tidigare som nu fick flytta ner :)

Och den här kom nu som ny till vårt sovrum :)

Andra semesterveckan min och M:s första semestervecka, skönt att den här sommaren ha semester tillika, förra året hade vi inte alls samtidigt och de va lite svårare att planera vad man sku hitta på. Men i år gick de bra :) Vi var me M:s ena syster och kompis till gamla stan i borgå, hade nog så fint väder och inte så farlit mycke människor heller, ett måste som M hade var att gå till ån på en glass :P

Nästa dag åkte vi till M:s syster och skrapa och måla ena sidan av vår dörr som skall bli en sänggavel, vi hade väldigt tur med dörren för M:s syster hade skrapa ena sidan och så måla hon den andra sidan två gånger när vi inte själv hann måla den samma dag när målningen skulle torka fyra timmar.
Här ha vi måla den en gång :)

Onsdagen fick vi hem mammalådan och så hade vi våra vänner på besök me deras hund så vi träffades i hundparken och sen gick vi till oss på kaffe och såg igenom mammalådan, Mycket fina saker var det i den, men också sånt som inte riktigt var i min stil men som bra endå går att använda sedan.

Den här sommaren hade vi diskuterat me M och mina föräldrar att vi skulle bygga en liten stuga 3x3 m så man skulle ha ett litet kryp in för sig själv när man är nere på lande och så skulle de skaffa en gemensam till mina syskon. Så den 31.7-1.8 kom mina föräldrars bekant och grävde och lagade grunden för stugorna, var nog så kiva att se hur behändigt han jobbade med grävmaskinen.

Husky skulle ju o va me o si va som händer :)
Tredje semesterveckan min var vi nästan hela veckan på lande, skönt väder och roligt att kunna vara på lande den här sommaren mer än förra p.g.a. våra olika semester tider. M och pappa började med grannen bygga upp vår stuga på onsdagen, medan jag,mamma, mommo och min gumor åkte till hertonäs där min mommo skulle kolla hörseln och sånt, vi åkte också till en marimekko outlet butik där vi hittade lite små saker med hem :) Jag och mamma kunde inte de andra dagarna hjälpa så mycket med att bygga på vår stuga så vi gick en dag och plocka blåbär med mommo, och så låg vi vid stranden så vi hade de skönt.

Inte ofta det e vindstilla vid vår strand, men tur fanns de några såna dagar :)
På fredagen var vår stuga så gott som klar den behövdes bara laga terassen och målas men vi lämnade det till nästa veckoslutet. Hade kommit överens med min vän att vi skulle träffas på lördagen och fira hennes födelsedag då, när jag inte hade möjligt att göra de på riktiga dagen. Vi gick i butiker, var ut och äta på kinesiska restaurangen och så gick vi ännu och se på Ted 2 på bion :)
Bara terassen o målande kvar :)

Innanför i vår stuga :)
Spjälsängen är färdi till nästa sommar :) saknas bara ännu en byrå :)


Fjärde semesterveckan för mig, medan M for tillbaka på jobb. Måndagen åkte vi med min gumor till lande till mommo vi hade kommit överens att den här sommaren göra en snålsoppa tillsammans, mamma och min syster kom också ner lite senare just passlit då soppan var nästan klar. Lika roligt är det alltid att göra mat tillsammans med andra än bara ensam, och ännu att äta utomhus, och nöjda var vi över maten. Efter maten gick vi andra och plocka vinbär medan mommo blev och tog det lugnt. För nästa dag skulle vi laga vinbärssaft. Nå vi sov lite längre än mommo och min gumor så de hade hunnit ganska långt med saften före vi kom dit. Men lite han vi vara med :) På kvällen skjussade vi hem min gumor och så åkte ja hem efter det.

Onsdagen ändrade vi om i min systers rum då hon hade varit me mamma tidigare till ikea och hittat en ny byrå åt sig, hennes rum blev riktigt bra öppnare än vad det hade varit :) och som tur så var hon själv och nöjd annars sku de ju ha vari värre :P

Torsdagen hade jag rådgivning och allt var riktigt bra, de e no underlit då man e där kommer man int på något att fråga men en stund efteråt kommer man istället på nåt :D Nå efter rådgivningen åkte jag till mamma och pappa, hade ju bilen full me barnkläder, två kärror och två bilsäten och fyra mattor. Mamma hade bokat bykstugan åt oss hela dagen så vi bykte maskin efter maskin. Då insåg jag att vi har ju nog en hel del kläder ren men där var ju allt från storlek 50-92 :D Hela dagen var vi där bara upp imellan maskinerna och åt och drack och små pauser :) M kom på kvällen och sökte endel av sakerna för fick inte riktigt allt att rymmas i min bil när allt var fint viket och lagat. Lite fick ja lämna kvar hos mamma att torka till nästa dag.

Kärror och kläder som ska tvättas :)
Torkar så man sedan får sätta dom enligt storlek :)
På lördagen åkte vi ner till lande till sommartorget som vi först nu hann åka till, såklart måste vi ju köpa vårrullar det är ju nånting man inte kan motstå när man är där. Rekommenderar den åt alla som åker någongång till sarfsalö torget :) Efter torget började M bygga terassen på vår stuga, medan jag och mamma började möblera om i mina föräldrars stuga. De blev helt som en annan stuga innanför då det blev så mer rymmligt. De har alltså haft deras säng i vardagsrummet/köket, som vi nu flyttade till lilla rummet och satte en divan soffa istället i deras vardagsrum/kök.

Femtesemesterveckan var vi me min vän till Ikea, där köpte jag en spjälsäng och en byrå och sedan småsaker. Städa lilla rummet riktigt ordentligt en dag och så gick jag igenom mappar me viktiga papper vad man kan slänga de samlas ju bara en hel del som man inte ens skulle behöva spara :)
På veckoslutet åkte vi ner och oljade och målade vår stuga och vi blev nöjda med resultatet och att den äntligen blev helt och hållet klar fast man redan har kunna sova i den.



Sista semesterdagarna var jag en dag med min vän till Itis då hon lagade en tatuering som blev så lyckad, då fick man ju nog sån fiils att man sku också ha kunna ta en men det får ju no ännu vänta en tid :) Nästa dag åkte vi till stranden med en till vän fast de var lite molnigt men skönt när där inte var så många på stranden :)

Den 27.8 börja min mammaledighet, men det kändes bara som semestern skulle fortsätta, vi åkte me M till vanda till barnbutiken och köpte en lekmatta, skötunderlag och skydd till spjälsängens kanter. Sen åkte vi också till ikea och köpte en madrass till spjälsängen för glömde ju den då jag sist var där, och så köpte vi också till sängen ett täcke så huskys hår inte skall fara så mycket i spjälsängen.Vi åkte också till tokmanni och köpte ett paket med blöjor, lite salvor, tuttar, våtservetter, itkuhälytin och sånt smått som nu behövs :) Säkert finns det ännu något som vi inte har tänkt på att skaffa men det hnner man ju ännu få :) På kvällen gick ja med mamma till gamla stan då där var kvällsöppet vi for dit till 18.00 som tur för där var inte ännu så mycket människor då som sedan när vi for 20.30 tiden hemåt, mycket fina saker är dit ju nog men som tur kunde man hålla sig och inte köpt så mycket :)
Här e en del som kom hem me oss :)

Lördagen åkte vi med mamma och hennes vän till Lovisa där de hade att man fick gå och se på gamla hus som hade öppet om man hade köpt ett armband som var som en biljett. Men vi nöjde oss med att gå på gatorna där de hade kirppis över allt nästan :) fyndade en manduca en slags bärsele som jag tänkt köpa men inte ännu hittat till passligt pris :) Som tur var det fint väder till klockan fyra då börja det regna men då hade vi sett nästan igenom allt så vi gick och åt.

31.8 hade jag beställt fotvård en timme till mig till Haikko gård, då vi ännu hade kvar av ett presentkort som vi fått till bröllopsgåva, de var så skönt men endå ganska prissatt så tur hade jag presentkortet.

måndag 29 juni 2015

Juni

Nu är det inte många dagar kvar av juni herriguud halva somarn har just fari iväg, nå som tur har man inte ännu haft sin semester när vädret har varit så dåligt också :) tycker riktigt synd om dom som haft semester i juni. Snabbt har den här månaden fari me rådgivningsbesök, jobb, hjälpt M:s syster med familj med ved jobb. Firat midsommmarn, städa och lite vari på lande och vari på parkjumppa.

Midsommarkvällen 19.6 firade vi M:s pappas 60 års dag på deras stuga med M:s syskon. De bjöds på god mat och bra sällskap. Husky hade skönt som fick mycket uppmärksamhet och

Evara ute hela dagen. På kvällen åkte vi till Lovisa för att träffa våra vänner och husky fick komma med och träffa sin kompis :). Efter hela långa dagen hade Husky de väldigt illa när vi kom hem, då märkte man igen att han kan inte vara ute och hålla på så länge med allt möjligt för hans lonkkan blir så illa :( .

Nå midsommardagen 20.6 åkte vi ner ti lande ti sarfsalö och hälsa på mamma och pappa, dit min bror och syster också kom. Vi var bjudna hela familjen på mat till mommo och hon var så glad att träffa alla speciellt när hon fick dagen före träffa min brors flickvän och den här dagen min systers pojkvän. Efter att vi ätit åkte pojkarna me pappa och J min syster och satte i vår brygga, medan mamma och jag fick bli och hjälpa mommo diska undan, just o just att man fick hjälpa, tur är man gravid så man kan inte lyfta en tung brygga så mommo lät oss bli där med henne efter om och men. Pojkarna hade kommi ganska långt med bryggan men idest inte hoppa i vattnet ännu det var no för svalt ännu :) På kvällen åkte vi ännu me våra vänner till dansholmen, mycket människor men annars inte någo extra.

På söndagen 21.6 hade vi me M en ordentlig städdag, Husky fick bara njuta och vila efter ett livat veckoslut för honom, Tur har vi alltid me M städat tillsammans för de är ju mycket roligare än att göra allt ensam. Fast han nu inte alltid är så glad gällande det :D .

På måndagen efter midsommaren 22.6 sku jag till labben på sockertestet, alla som berättat om det sa att de är hemskt att dricka den tjocka socker saken. Men som tur var det inte så illa som jag tänkte mig, det smaka ju som hallon trip :) men nog var man ju hungri när man inte fått äta på 10 timmar och jag som är van att äta genast på morgonen när jag vaknar. Man höll ju nästan på att somna när man hamna sitta där 2 timmar för att ta 3 st blodprov. Tur fanns där tidningar att läsa plus att jag hade med en bok men den blev de inte läst i så mycket. Den här veckan började dejouren på dagiset så åkte till ett annat daghem än som jag annars är i. Det är alltid lite annorlunda när det är olika åldrars barn från vårt eget daghem tillsammans i en grupp och man känner inte alla bara sätt endel på gården. Nå första veckan gick ganska bra och snabbt. På fredagen gick ett mitt barn på sommarlov och tänkte ju få tårar i ögonen när man inte ser dom mer i höst när man blir ledig. Nå man får bara fara och hälsa på imellan. De är nog jännä hur man fäster sig med barnen som är i ens egen grupp och man funderar på dom ännu efteråt att hur de går. Såg faktiskt för någon vecka sen 2 st gamla dagisbarn som jag hade 1-2 året som jag jobbade på dagis och va dom har vuxit, snart går tiden så snabbt att dom e 15 år och kör mopo, inte kan dom ju bli så stora :D.

 På torsdagen 25.6 var det generalrepetition för Lurens sommarteater som är i Lovisa i kuggom de var Annie mästerskytten som de spelade i år och den var riktigt bra. Hade inte väntat mig nånting av den så blev positivt överraskad. Vädret hölls ju som tur bra, vi hade ju rusta oss med 3 regnrockar ifall de sku ha kommi någon skur men tur inte :).

Nå lördagen hade vi först en helt vanlig dag, jag åkte en sväng och gick på kirppis medan M for och köra motocross med sin bekant. Nå det var no inte något extra på kirppisena köpte bara ett muminpussel och där var de. På kvällen åkte vi till sibbo på tuparen ti R o K och hade en rolig kväll pojkarna spela wii och sjöng till musiken, medan vi flickorna satt och prata om allt från A till Ö vid bordet. Skönt att kunna prata om allt möjligt som man också får olika svar på, än bara mjo o mm som när man talar me M. Nå no svarar han mer och men inte på samma sätt ändå :D. Söndagen hade vi bara en lugn hemmadag  och grilla gott och åt glass och nektarin till efterrätt medan vi såg på film :).

Nå här blev nu allt möjligt i det här inlägget måst försöka lite oftare skriva så blir det inte så många olika saker på en gång :)



Midsommarafton :) v. 26

Husky njuter :)

tisdag 2 juni 2015

Sommar :)

Äntligen är det sommar, fast man inte ännu börjat sommarlovet, det blir först 20 juli :) Men sku bara få bli lite soligare och varmare. Både lite personal och barn på jobbet har blivit på ledighet och man vill ju bara börja räkna sina egna dagar tills man blir ledig. Nu när det blev sommar tänkte jag ju utnyttja parkjumpporna som började här i borgå. Nå igår 1.6 skulle det ha vari första jumppan och då regnade det ju så de va ju inte så bra början. Men tillika behövde man inte ha så dåligt samvete för de har ingen jumppa ifall de regnar så ingen var ju där :) Idag iställe gick ja med mamma på en parkjumppa som heter fysio balance. Hade aldri varit på det förut så skulle bli intressant och se vad de går ut på. Nå de var lite lugnare takt än vad man har varit tidigare på för jumpor. Men endå riktigt bra, det var mer strechning och såna övningar som passar riktigt bra nu när man är gravid, förresten hon som drog jumppan ger också olika möjligheter att göra övningarna på ifall man inte kan göra något det var jag nöjd med, så skall nog försöka gå på den får bara hoppas vädret hålls bra :)

Så hade vi ju 29.5 vår hund som blev 2 år som vi köpte en leksak och lite godis åt. Nå leksaken var inte så länge hel så kom det bomullstussar ut från ankan huvud, nå den är åtminstone omtyckt han kommer nog ofta och visar den stolt åt oss :)


Kirppis fynd :)

De e hemskt hur mycket man nu har fyndat på både kirppisar och gårdskirppisar. Men man sparar ju nog mycke pengar på det. De e ju roligt att man inte behöver gå ensam på dem utan oftast kommer mamma och hennes väninna med som tycker om att gå på kirppisar :) Man får lite börja gömma för M saker för han får väl snart spunk me en när man hämtar hem så myky :) Under de 3 senaste veckorna har jag hittar kläder, leksaker och böcker. Köpte 3 förpackningar duplo legon som inte var mycket använda och betalade 8 € för dem alla. Såklart måste ja ju googla och se va de kostade i butikerna och de alla tillsammans skulle ha vari över 100€ så de var nog nån som bara snabbt ville slippa av med dom, de va ju tur för mig :) Barnböcker får jag no nu sluta se på, för räknade och skrev lite upp vad jag har för böcker och blev en 250 st. Men de ärju bara så svårt ti gå förbi dem när de säljs så billigt och olästa de flesta man hittat. Nå får bara försöka bita och gå förbi :)

Sen hade en bekant gamla flickkläder som var i så fint skick, var säkert 1,5 timme och så igenom kläderna och en stor del kom hem med mig så nu har man kläder från storlek 62-86 :) Tyvärr är bilden lite suddig men här ser man min hög me kläder som kom hem :)






tisdag 19 maj 2015

När graviditeten inte mer var hemlig :)

Före första ultrat var det svårt att hålla graviditeten hemlig. På jobbet berätta jag ganska tidigt till de första kollegorna beroende på mitt illamående ifall jag skulle hamna springa till wc:n så dom inte skulle undra va jag har för fel. Alla som visste om det där blev så glada och till lika var det skönt att man kunde tala med någon om det och bara hålla det halvt hemligt. Min mamma och pappa fick tro att jag hade spysjuka från jobbet då jag hamna vara hemma, så de inte skulle genast få veta om det. Tur jobbar man på dagis som det ändå kommer olika flunssor och spysjuka :).

Den 31.3 hade vi första ultrat och efter det for jag till mamma och pappa och hälsa på. Hade gjort ett påskkort till dem som de sedan fick vad jag hade kopierat ultra bilden. De tyckte nog det var lite mystiskt när jag gick till min systers dörr och låste dörren och klippte och hade mig. Men när ja kom ut därifrån och gav kortet till dem blev dom nog så glada de är ju endå deras första barnbarn. Därför ville vi inte heller berätta före vi var säkra att allt var bra och det fanns någon på ultra bilden. De börja genast fråga olika frågor om vi har köpt något redan och sådant. Men sa att ja vill vänta tills jag vet om de blir flicka eller pojke så man sen kan köpa saker efter färg, fast jag försöker hålla mig till ganska neutrala färger :). M skickade bild på kortet till sin pappa och sina syskon som också blev så glada för vår skull.

Lite fick mina föräldrar också hålla det hemligt för den 3.4 var vi bjudna till min mommo på påskmiddag. Där var vi, mamma och pappa, min morbror och hans fru, min gumor, mammas kusin och mamma, mina kusiner och mommo förstås :). Vi väntade tills alla var på plats och sedan fick mommo, min morbro och gumor ett likadant kort som mina föräldrar fått, de fick öppna dem tillika och dom blev glada. Min mommo hade inte öppnat kortet utan satt de på hennes bord och stå. Sen berättade min morbrors fru åt henne vad där var inne i kortet och mommo blev överlycklig för det blir ju hennes första barnbarns barn :) Efter det fick hon inte änns potatisen fram på borde när hon var så glad så som tur hade hon all mat fram så vi behövde inte bli utan påskmiddag :D

På lördagen firade vi M:s mommos födelsedag med att alla syskon och max pappa med sambo gick ut och åt i Järvenpää. Då fick hans mommo ett liknande kort som de andra och hon hade också väntat på att vi skulle få vår egen lillus. :)





Andra ultra :)

Den 13 maj hade vi andra ultra. Det var 7.40 på moron och vi hade vänta så på de, så tur va de så tidigt så behövde man inte fundera hela långa arbetsdagen. Ultra gick bra sköterskan hade lite svårt att se allt i hjärtat när det var så mycke skuggor, men just när hon skulle sluta kolla så fick hon en bra bild på det. Som det nu såg ut på ultra så kommer vi få en flicka i oktober, glädje tårar kom det förstås av mig när jag hörde att de blir en flicka, kanske man endå hade lite önsketänkande att om de sku bli en flicka, en livlig en är hon, rör på sig mycke och ville inte hålla sig stilla alls. Tills den dagen hade jag inte ännu känt några rörelser själv. Det var först nästa dag när vi flyttade M:s syster med familj som jag kände första sparken, och efter det har hon ganska mycket sparkat, det känns nu så bra att veta att hon mår bra och man behöver int fundera att är hon där inne eller inte :). 


tisdag 5 maj 2015

Första gången jag bloggar :)

Hej!
Det här är första gången jag bloggar och det känns tillika underligt men också bra. Som sagt så bor ja tillsammans med min man och vår hund i vår radhuslägenhet. Jobbar som närvårdare i ett dagis och att få vara med barnen varje dag ger så mycket glädje åt mig, de bästa är små lyckanden varje dag som gör dem själva också glada.


 I början av oktober kommer vi få vårt första barn som vi väntar så på. Är nu gravid i vecka 18+5 och huj hur tiden har gått redan. I början av graviditeten hade ja endel illamående och svårt att veta när och vad man sku äta för att de skulle hållas inne. Endel frågar om jag känt på mig om de blir flicka eller pojke, men har inte haft andra känslor än att jag drömde inatt att de blir en flicka. Men vi är öppen till vilken dera de blir så länge allt är bra med lillusen :). 13 maj har vi andra ultra så då får man hoppas lillusen visar om det är en hon eller han. Är annars också ganska temperamentsfull men humöret har nog svängt nu under dessa veckor också så min man får nog lida imellan. Nå som tur förstår han, eller så säger han åtminstone :P

Få se hur det här bloggandet fortsätter vill lite skriva ner för mig själv vad som sker, för många säger att man inte sedan kommer ihåg allt som skett under graviditeten och när barnet föds, så nu har man ett minne som man kan komma tillbaka och läsa :)