lördag 19 september 2015

Hälsa på ti sjukis :)

Nå den här torsdagen fick ja ett samtal från sjukhuset ifall jag skulle ha möjlighet att komma dit på fredagen på blodprov och läkarbesök p.g.a. att proteinet i urinet var så högt. Så på fredagen åkte vi iväg 7.15 dit, först till labben där de tog två blodprov och sen ner ti mödrapolikliniken och vänta tills dom kallade in oss. Barnmorskan kom och ville att jag skulle ge ett urinprov och sen satte hon mig i kurvan och mäta blodtrycket med jämna mellanrum. Efter det fick vi träffa läkaren som undersökte me ulta och allt verkade riktigt bra. De blev mer fundersamma varför proteinet finns där när jag inte har några andra symtom som t.ex högt blodtryck, huvudvärk eller ser svart framför ögonen. Nåja så dom ville ännu ta blodprov av mig men vi skulle vänta till 11.30-12 tiden och så ville dom att ja skulle samla urinet i 24 h igen. Så börja det kl.10. Efter det for vi och tog en smörgås från cafeterian då vi bara hade ätit en banan och joghurt på morgonen hemma. Och 11.30 gick vi tillbaka till mödrapolikliniken där de tog åtta blodprov av mig, Efter det ville dom ännu ta ultra på mina njurar och urinblåsan så vi gick till andra våningen där vi vänta ca. en timme före ja slapp in. Läkaren sa att allt såg bra ut då också och efter det fick vi äntligen åka hem. Så vi var där från 7.25-13.20 och det räckte för mig. M hade nog lite illa imellan då dom pratade om olika saker så han blev riktigt kallsvettig men var glad att han var med som stöd ändå :)

Idag skulle vi tillbaka till 9.30-9.45 tiden för då skulle dom skicka med taxi till H:fors mitt urin som jag samlat när labben inte är uppe på veckoslutet i borgå. Sedan satte barnmorskan mig i kurva igen och mäta blodtrycket igen med jämna mellanrum. Låg där ca.30-45 minuter tills hon kom och sa att allt ser bra ut och frågade om jag märkte att jag hade en sammandragning. Men jag hade inte känt den bara råka se på maskinen att den steg en gång :) Nå när hon hade tagit bort maskinen så skulle jag ännu ge ett urinprov och sen fick vi åka hem. Som tur tog de allt som allt bara en timme idag.

Nästa gång skall vi tillbaka till sjukhuset på tisdag morgonen kl.9.00 och föra in igen urinet som jag skall samla 24 timmar mellan måndag och tisdag. Så då får man se hur de går, ifall proteinet har sjunkit eller inte. Inte är det ju roligt att springa av och an till sjukhuset men bättre att dom kontrollerar för mycket än för lite :) Och tur har de inte hållit på så här hela graviditeten utan först nu den senaste veckan :)

torsdag 17 september 2015

Babyshower 6.9 :)

Dagen börja me att vi steg opp runt 10-11 tiden då M fick ett meddelande på facebook, som han sällan får via den, utan oftast via whats uppen :) Han sa att de var han syskon som skrev o då ble ja lite o undra att varför dom tar kontakt via den vägen när dom int brukar göra de, nåja men vi åt moronmål och så gick ja ut me husky och kl.13 åkte vi till kungsporten där vi skulle se på badkar o småsaker.

Nå M gick underlit långsamt igenom butikerna o såg underligt på de som ja fråga att borde vi köpa eller inte, som imellan går han bara förbi o säger nää int behövs de. Nå på väg från gigantti till butiken fick han igen meddelande via facebook som ja fråga va han riki planerar nu, nå han vänd bort huvu o lite små log o sa att inte e de någå. Nå ja börja fatta att någå e de nu på gång. Gick ti petes hundaffär där vi köpte en ny bädd åt husky så han o imellan får någå nytt o att han int ska känna sig bortglömd :) Sedan åkte vi till plantagen för att se på höst/vinterblommor o då händ de underligaste M tyckt att vi sku gå ut o se på sommarblommor som var på rea, för de första går vi aldri där ut o tittar på nåt o för de andra så e de sommar blommor som vi int sku ha. De här va så underligt beteende av honom så ja ble ännu mer fundersam va han rikit planerar.

Nå när vi åkte hem från kungsporten o kom vid vår hundpark försökte han att ja sku se åt andra hålle, men då hade ja sätt redan en väns bil o fråga va den gör där, M försökte bara säga att inte e de hennes bil :) nå när vi svänger in på vår väg ser ja en annan väns bil o då frågar ja va den gör där o han säger nej nej int e de alls hennes. Nå nu gissa ja ju ren att de e säkert en babyshower ida så när vi kom in va de ju int så roligt för dom andra att ja kom på de men nog blev ja glad för de endå :) Hos oss var fem mina goda vänner och min syster, ja fick öppna deras gåvor o alla var så fina saker :) Sedan åt vi både saltit och sött som allt var jätte gott :) De hade laga kort som de stod namn, födelsedatum, vikt och längd på som alla skulle gissa på. Så nu får man se sedan ifall nån gissat rätt något. Namnet hade ingen gissat rätt och de berättade vi inte heller, de skall vi försöka hålla hemlit tills den dagen dopet sedan är nångång :) De var en väldigt lyckad dag och roligt att dom kommit på att göra de :) Nästa gång de gör någå får dom bara komma ihåg whats uppen iställe för facebook :D

Myky goda saker :)


Fina presenter :)

17.9 Lite nytt och förberedelser :)

Idag åkte jag efter labben till mitt jobb och hälsa på nu ännu när ja mår så bra :) Var trevligt att se alla arbetskompisarna och barnen :) En flicka ja haft väldigt bra kontakt kom sakta fram gåendes och sen sprang hon fram o krama mig, blev så glad att ja fick glädje tårar, då tänkt ja nog att de e tillika synd att man int e på jobb o ser hu dom små växer men får bara gå o hälsa på :)

Efter att ja kom hem gick ja ut me husky och sedan började vi byka lite och torka i torktumlaren, e no så kiva att ha nya maskiner fast man får lite si va där e för program :) M e riki fascinerad av dom så får si om de e han som börjar mer använda dom, de sku inte vara någå illa alls :P
Våra nya maskiner :)

Medan maskinerna var igång bäddade vi färdit spjälsängen så behöver man inte fundera att göra de sen :) 2 veckor o 1 dag kvar till beräknade tiden. Så ordna vi lite i badrumsskåpet också. Ja tycks no tycka om att flytta o möblera om o si hur de passar bäst. M blir rikit nervös imellan när ja ska städa ett skåp o flytta saker hit o dit för han tycker v just ha gjort de. O ibland kanske de stämmer men ibland kommer man på att vissa saker passar bättre på ett annat ställe så då e de bara ti ändra :D
Nu e de bara för henne att komma när som helst :)

Förlossningsförberedelser, rådgivning + läkare, amning och babyvård

Den 7.9 hade vi förlossningsförberedelse, de va riktit trevligt besök på sjukhuset, barnmorskan var bra och väldigt lugn och tala så man förstod va hon mena och använd inte för fina ord och har erfarenhet av förlossningar. De to 3 timmar så de va ganska länge, men gick nog någorlunda snabbt endå som tur. Först berätta hon och hade en powerpoint me text och bilder som vi fck se och till sist gick vi runt och så var förlossningssalen, avdelningen och allt var. Själv e man ju van att si nålar och läkemedel och sjukhus, men M hade lite svårt att lyssna när barnmorskan prata om livmodern men han hölls vaken åtminstone och som tur tala hon ganska snabbt om någå annat, ja som trodd att han fick illa när han så epidural sprutan men nej den kund han no si på :D

Nästa dag hade ja rådgivningen och läkarbesök, hade +2 proteinet i urinet så rådgivningstanten satte remiss till labben ifall de bara var då eller hur de är. Annars var allt annat bra, nöjd var hon när ja rör på mig ännu, nå de e ju ett måste husky måst ju slippa ut o mår ju bra att få frisk luft också själv, de e no stor skillnad en sån da som man int ha vari så mycke ut så e man no så duvi :) Läkarbesöket gick också bra sa att ja nu ska njuta av sista tiden och int ha för mycke program :)

Nå 14.9 ringde hon från rådgivningen att ja sku måsta ta och samla urinet ett helt dygn, Nå åkte på tisda morgonen till labben och sökte hem kärle vart man ska samla i. De e ju no så svårt att tänka att man måst sätta allt urin i en burk börja 8.45 på moronen och så sku ja sluta 8.45 nästa dag. Man va ju så glad att gå på vessan efter de att inte behöva tänka någå extra :D nå nu får man se va de kommer för svar därifrån, ifall dom ringer imorgon till mig eller om ja ringer till rådgivningen själv. Hoppas att allt nu e bra :)

Den 15.9 var vi på föreläsning till stans rådgivning där dom tala om amning och babyvård. De e ju allt så vanliga saker men som man ändå inte kanske alltid fundera helt så noga på. Såklart ha ja ju tänkt att ja skulle amma om de bara går, men går de inte så måst man ju ta ersättning. Babyvården var och ganska bekant när ja läst om de då ja studerade men riktigt bra att bli påmind på nytt, inte kan man ju allt komma ihåg. O säkert är det något som man endå inte kommer ihåg när hon föds men tur så e de ju bara att fråga av barnmorskan, rådgivningen och familjemedlemmar.

Efter förlossningsförberedelsen märkte ja att M börja fundera och stressa lite mer. Frågar mer av mig hur ja mår då han va på jobb nu börja han ju semester den 12.9 så nu kanske de lite lugna honom och att si att ja mår ännu bra. Då när ja nångång andas lite tyngre eller att de ilar från nedre magen neråt så frågar han att börjar de nu e de en sammandragning :D men nej de e de inte eller inte som ja vet för ha inte åtminstone haft sammandragningar ännu. Alla säger att du märker no sen när de kommer en sammandragning så får vänta på de :)



onsdag 16 september 2015

Juli och augusti :)

Juli och augusti gick nog så snabbt, hade jobb till 17.7 och efter det började min semester :) Första semesterveckan firade vi mommos födelsedag på lande i sarfsalö, men blev inte natten där när M hade jobb nästa dag. Sedan var jag med mamma och pappa en dag ti Lahti och tvinnade i olika kirppisar och butiker, någå smått hittade vi, inte alls så som tidigare då vi fyndat en hel del. Vi var me M o köpa en byrå ti vårt sovrum från ikea, så vi fick lite möblerat om hemma också :)

Den här hade vi uppe i vårt sovrum tidigare som nu fick flytta ner :)

Och den här kom nu som ny till vårt sovrum :)

Andra semesterveckan min och M:s första semestervecka, skönt att den här sommaren ha semester tillika, förra året hade vi inte alls samtidigt och de va lite svårare att planera vad man sku hitta på. Men i år gick de bra :) Vi var me M:s ena syster och kompis till gamla stan i borgå, hade nog så fint väder och inte så farlit mycke människor heller, ett måste som M hade var att gå till ån på en glass :P

Nästa dag åkte vi till M:s syster och skrapa och måla ena sidan av vår dörr som skall bli en sänggavel, vi hade väldigt tur med dörren för M:s syster hade skrapa ena sidan och så måla hon den andra sidan två gånger när vi inte själv hann måla den samma dag när målningen skulle torka fyra timmar.
Här ha vi måla den en gång :)

Onsdagen fick vi hem mammalådan och så hade vi våra vänner på besök me deras hund så vi träffades i hundparken och sen gick vi till oss på kaffe och såg igenom mammalådan, Mycket fina saker var det i den, men också sånt som inte riktigt var i min stil men som bra endå går att använda sedan.

Den här sommaren hade vi diskuterat me M och mina föräldrar att vi skulle bygga en liten stuga 3x3 m så man skulle ha ett litet kryp in för sig själv när man är nere på lande och så skulle de skaffa en gemensam till mina syskon. Så den 31.7-1.8 kom mina föräldrars bekant och grävde och lagade grunden för stugorna, var nog så kiva att se hur behändigt han jobbade med grävmaskinen.

Husky skulle ju o va me o si va som händer :)
Tredje semesterveckan min var vi nästan hela veckan på lande, skönt väder och roligt att kunna vara på lande den här sommaren mer än förra p.g.a. våra olika semester tider. M och pappa började med grannen bygga upp vår stuga på onsdagen, medan jag,mamma, mommo och min gumor åkte till hertonäs där min mommo skulle kolla hörseln och sånt, vi åkte också till en marimekko outlet butik där vi hittade lite små saker med hem :) Jag och mamma kunde inte de andra dagarna hjälpa så mycket med att bygga på vår stuga så vi gick en dag och plocka blåbär med mommo, och så låg vi vid stranden så vi hade de skönt.

Inte ofta det e vindstilla vid vår strand, men tur fanns de några såna dagar :)
På fredagen var vår stuga så gott som klar den behövdes bara laga terassen och målas men vi lämnade det till nästa veckoslutet. Hade kommit överens med min vän att vi skulle träffas på lördagen och fira hennes födelsedag då, när jag inte hade möjligt att göra de på riktiga dagen. Vi gick i butiker, var ut och äta på kinesiska restaurangen och så gick vi ännu och se på Ted 2 på bion :)
Bara terassen o målande kvar :)

Innanför i vår stuga :)
Spjälsängen är färdi till nästa sommar :) saknas bara ännu en byrå :)


Fjärde semesterveckan för mig, medan M for tillbaka på jobb. Måndagen åkte vi med min gumor till lande till mommo vi hade kommit överens att den här sommaren göra en snålsoppa tillsammans, mamma och min syster kom också ner lite senare just passlit då soppan var nästan klar. Lika roligt är det alltid att göra mat tillsammans med andra än bara ensam, och ännu att äta utomhus, och nöjda var vi över maten. Efter maten gick vi andra och plocka vinbär medan mommo blev och tog det lugnt. För nästa dag skulle vi laga vinbärssaft. Nå vi sov lite längre än mommo och min gumor så de hade hunnit ganska långt med saften före vi kom dit. Men lite han vi vara med :) På kvällen skjussade vi hem min gumor och så åkte ja hem efter det.

Onsdagen ändrade vi om i min systers rum då hon hade varit me mamma tidigare till ikea och hittat en ny byrå åt sig, hennes rum blev riktigt bra öppnare än vad det hade varit :) och som tur så var hon själv och nöjd annars sku de ju ha vari värre :P

Torsdagen hade jag rådgivning och allt var riktigt bra, de e no underlit då man e där kommer man int på något att fråga men en stund efteråt kommer man istället på nåt :D Nå efter rådgivningen åkte jag till mamma och pappa, hade ju bilen full me barnkläder, två kärror och två bilsäten och fyra mattor. Mamma hade bokat bykstugan åt oss hela dagen så vi bykte maskin efter maskin. Då insåg jag att vi har ju nog en hel del kläder ren men där var ju allt från storlek 50-92 :D Hela dagen var vi där bara upp imellan maskinerna och åt och drack och små pauser :) M kom på kvällen och sökte endel av sakerna för fick inte riktigt allt att rymmas i min bil när allt var fint viket och lagat. Lite fick ja lämna kvar hos mamma att torka till nästa dag.

Kärror och kläder som ska tvättas :)
Torkar så man sedan får sätta dom enligt storlek :)
På lördagen åkte vi ner till lande till sommartorget som vi först nu hann åka till, såklart måste vi ju köpa vårrullar det är ju nånting man inte kan motstå när man är där. Rekommenderar den åt alla som åker någongång till sarfsalö torget :) Efter torget började M bygga terassen på vår stuga, medan jag och mamma började möblera om i mina föräldrars stuga. De blev helt som en annan stuga innanför då det blev så mer rymmligt. De har alltså haft deras säng i vardagsrummet/köket, som vi nu flyttade till lilla rummet och satte en divan soffa istället i deras vardagsrum/kök.

Femtesemesterveckan var vi me min vän till Ikea, där köpte jag en spjälsäng och en byrå och sedan småsaker. Städa lilla rummet riktigt ordentligt en dag och så gick jag igenom mappar me viktiga papper vad man kan slänga de samlas ju bara en hel del som man inte ens skulle behöva spara :)
På veckoslutet åkte vi ner och oljade och målade vår stuga och vi blev nöjda med resultatet och att den äntligen blev helt och hållet klar fast man redan har kunna sova i den.



Sista semesterdagarna var jag en dag med min vän till Itis då hon lagade en tatuering som blev så lyckad, då fick man ju nog sån fiils att man sku också ha kunna ta en men det får ju no ännu vänta en tid :) Nästa dag åkte vi till stranden med en till vän fast de var lite molnigt men skönt när där inte var så många på stranden :)

Den 27.8 börja min mammaledighet, men det kändes bara som semestern skulle fortsätta, vi åkte me M till vanda till barnbutiken och köpte en lekmatta, skötunderlag och skydd till spjälsängens kanter. Sen åkte vi också till ikea och köpte en madrass till spjälsängen för glömde ju den då jag sist var där, och så köpte vi också till sängen ett täcke så huskys hår inte skall fara så mycket i spjälsängen.Vi åkte också till tokmanni och köpte ett paket med blöjor, lite salvor, tuttar, våtservetter, itkuhälytin och sånt smått som nu behövs :) Säkert finns det ännu något som vi inte har tänkt på att skaffa men det hnner man ju ännu få :) På kvällen gick ja med mamma till gamla stan då där var kvällsöppet vi for dit till 18.00 som tur för där var inte ännu så mycket människor då som sedan när vi for 20.30 tiden hemåt, mycket fina saker är dit ju nog men som tur kunde man hålla sig och inte köpt så mycket :)
Här e en del som kom hem me oss :)

Lördagen åkte vi med mamma och hennes vän till Lovisa där de hade att man fick gå och se på gamla hus som hade öppet om man hade köpt ett armband som var som en biljett. Men vi nöjde oss med att gå på gatorna där de hade kirppis över allt nästan :) fyndade en manduca en slags bärsele som jag tänkt köpa men inte ännu hittat till passligt pris :) Som tur var det fint väder till klockan fyra då börja det regna men då hade vi sett nästan igenom allt så vi gick och åt.

31.8 hade jag beställt fotvård en timme till mig till Haikko gård, då vi ännu hade kvar av ett presentkort som vi fått till bröllopsgåva, de var så skönt men endå ganska prissatt så tur hade jag presentkortet.